Lees ook deel 1 van onze blog

De poulaine

De Europese geschiedenis is rijk aan voorbeelden van schoenen die door het hof werden gedragen en de mode van de rijken beïnvloedden. De poulaine is daar een uitstekend voorbeeld van. Wat zeg je? Poulaine? Nooit van gehoord! We beginnen met de look. Zo zag de poulaine eruit:

Je begrijpt....lekker wandelen op deze schoenen viel niet mee. De poulaine is vermoedelijk afkomstig uit Polen. Poulaine betekent namelijk 'van Polen' in het oud Frans.

Deze poulaine was erg populair in de Middeleeuwen. Net als nu ontstond een nieuwe stijl vaak in de straten van een grote stad. Als de mensen aan het hof er enthousiast over waren, namen ze de stijl over. Dat werkt dan weer als een sneeuwbaleffect. De 'gewone' burgers imiteerden de adelstand. De adelen werden namelijk vereerd zoals de filmsterren en influencers van nu. 

In Polen werden de eerste poulaines door mannen gedragen als slof. Naarmate de populariteit toenam groeide de lengte van de punten ook. Mensen gingen zich steeds meer met status bezighouden en de poulaines werden schoenen. Gedurende een periode van 30 jaar groeide de punt van de schoen. En die groeide en groeide maar door totdat de punten van de schoenen soms zo lang waren dat er aan het uiteinde een ketting werd bevestigd die de tenen met de knieën verbond om te zorgen dat de drager niet zou vallen.

Grappig om te weten is dat de Engelse koning, Edward III, zich met deze "modetrend" ging bemoeien. Hij stelde paal en perk aan wie de poulaine mocht dragen - stel je voor dat Willem Alexander ons op modevlak de les zou lezen. Hij bepaalde dat alleen mensen van koninklijke bloede de punten van de poulaine zo lang mochten dragen als ze maar wilden. De punten van de ridders mochten niet langer zijn dan 45 centimeter, van de landeigenaren 30 centimeter, en van de gewone man 15 centimeter, mits je meer dan 40 pond per jaar verdiende!!!! Onder de 40 pond per jaar was de poulaine verboden voor je. 

Uiteindelijk verloor de poulaine aan populariteit. Er kwam een nieuwe schoenenstijl, breed en relatief gerieflijk. De machthebber van die tijd, Karel VII van Frankrijk had namelijk polydactylie, in normaal Nederlands: hij had twaalf tenen. En die krijg je niet lekker in een poulaine gestoken. 

Lees snel verder in deel 3 van onze blog: de chopine

 

Met dank aan het schoenenboekje.

© 2017 - 2024 Vos Schoenmode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel